• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Woning verkopen op Curacao in 10 stappen

Woning verkopen op Curacao in 10 stappen

Heb je besloten om je woning of appartement op Curacao te verkopen? Dan zijn er een aantal belangrijke stappen die gezet moeten worden. In deze blog zetten we deze stappen op een rij. Zelf je woning aanbieden via Livinggoed? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

1. Een makelaar in dienst nemen?

Een makelaar kost geld, maar meestal betaal je een makelaar alleen op basis van ‘no cure -no pay’ en verder geen extra kosten. Verkoopt je makelaar het huis niet? Dan betaal je meestal geen kosten. Bij Livinggoed betaal je dan sowieso niets. Vaak kan een makelaar een betere prijs voor je woning krijgen, en het sneller verkopen. De kosten? Bij Livinggoed is de courtage, als je nu je woning aanmeld, al vanaf 2,75% van de verkoopprijs (bij de meeste makelaars is dit 4% plus omzetbelasting!). Lees meer hierover in onze blog wel of geen makelaar.

2. Woning klaarmaken voor verkoop

Vaak is het beter om wat dingen aan je woning te doen voordat je het te koop aanbiedt. Niet dat je het hele huis moet verbouwen, maar iets kleins kan soms wonderen doen. Een goede makelaar kan je hier goed advies in geven. Een woning kan zo sneller en/of voor een betere prijs verkocht worden.

3. De vraagprijs bepalen

Heb je nagedacht over een vraagprijs? We zien dat veel verkopers te veel geld vragen, want ‘misschien koopt iemand het wel voor die prijs’, of ‘ik kan het altijd proberen’. De kans is heel groot dat die persoon niet komt. Als die al komt dan moet hij ook meestal een financiering aanvragen, die wordt gegeven aan de hand van een taxatierapport. Meestal gaat het dan niet door. En mensen met veel geld kopen voor hetzelfde geld een woning met een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Meer over de vraagprijs? Lees dan verder in onze blogs over de vraagprijs of de marktwaarde. Een goede makelaar kan je helpen een goede vraagprijs te bepalen. Sommige makelaars proberen huizen in hun aanbod te krijgen door een hogere vraagprijs/verkoopprijs te beloven. Meestal zijn dit loze praatjes en is dit alleen een truc om meer woningen in portfolio te krijgen.

4. Foto’s en video maken van de woning

Een goede presentatie van je woning is belangrijk. Je kan maar 1 keer een eerste indruk maken en die is het belangrijkste. Zorg wel dat je foto’s een realistisch beeld geven. Er zijn makelaars die prachtige, maar onrealistische foto’s plaatsen. Als mensen dan komen kijken valt het tegen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Een virtuele tour geeft potentiële kopers vooraf een uitstekend beeld van de woning. Hiermee kunnen geïnteresseerden alvast een virtuele tour door de woning doen. Doordat een potentiële koper op deze manier vooraf een veel beter beeld heeft van je woning, heb je normaal gesproken minder bezichtigingen. De mensen die dan wél in het echt komen kijken zijn daardoor gemiddeld veel serieuzer! Een hoger succespercentage dus!

Bij Livinggoed kunnen we gratis een professionele virtuele tour maken als je jouw woning exclusief via Livinggoed aanbiedt. Een voorbeeld kan je hieronder bekijken.

5. Woning aanbieden

Nu is het tijd om je woning aan te bieden, maar hoe ga je dat doen? Ga je het alleen op Facebook plaatsen? Of in een krant? Er zijn veel mensen die geen Facebook of krant hebben, het zou jammer als je klanten alleen uit die doelgroep moeten komen. Je loopt dan namelijk veel woningzoekenden mis. Veel mensen gaan namelijk op zoek via de zoekmachine van Google. Dit zijn de meest serieuze kopers. Zorg daarom dat je je woning aanbiedt bij een makelaar die goed gevonden wordt op Google en op Facebook. Livinggoed heeft meer dan 23.000 volgers op Facebook. Elke individuele woning krijgt betaalde advertenties op social media (Facebook en Instagram), daarnaast doen we betaalde advertenties op Google om meer websitebezoekers te krijgen.

6. Bezichtigingen

Heb je bovenstaande stappen goed gedaan? Dan krijg je bezichtigingen. Zorg ervoor dat de woning netjes en schoon is,  dus geen vieze luchtjes, geen afwas op het aanrecht of kleren op de grond. Dit zijn hele grote ergernissen en het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het gaat vaak mis. Ook kan het beter zijn om als eigenaar niet aanwezig te zijn en om fotolijstjes weg te halen. De koper moet jouw huis als ‘zijn nieuwe huis’ gaan zien.

7. Onderhandelen

Gefeliciteerd, je hebt een bod ontvangen! Maar is dit een bod waar je ook blij van wordt? Misschien ben je blij met een bod, maar kan je er nog meer uit onderhandelen. Vaak kan iemand die emotioneel minder betrokken is je een beter advies geven. Maar er zijn nog meer dingen om over te onderhandelen, dan alleen de prijs. We hebben een blog geschreven voor kopers, maar dit is natuurlijk ook bruikbaar voor jou als verkoper. Onze blog onderhandelingen bij aankoop woning geeft je meer informatie.

8. Het koopcontract

Als je een akkoord hebt bereikt na de onderhandelingen, is het tijd voor de koopovereenkomst. Hierin staan alle afspraken en voorwaarden van de koop. De notaris of je makelaar kan deze voor je opstellen. De notaris moet je hiervoor extra betalen, de makelaar doet het meestal zonder extra kosten in rekening te brengen (bij Livinggoed rekenen we geen extra kosten). In onze blog lees je de aandachtspunten van het koopcontract zoals bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarden of de waarborgsom. De koper heeft na het tekenen wettelijk 3 dagen bedenktijd.

Daarna gaat het getekende koopcontract naar de notaris. Als de eventuele ontbindende voorwaarden zijn uitgewerkt gaat de notaris aan het werk. Ten slotte stelt hij de ‘akte van levering’ voor jullie op. Deze wordt op de dag van de levering/overdracht door beide partijen getekend.

9. Inspectie

Het is verstandig om op de dag van de overdracht eerst samen de woning te inspecteren. Is alles zoals afgesproken? Dan gaan we straks de overdracht doen.

10. Sleuteloverdracht

Gefeliciteerd! Het geld van de koper/bank van de koper staat op de rekening van de notaris. Nu gaan we de akte tekenen en krijgt de koper de sleutels. De woning is nu officieel verkocht. Meestal krijg je binnen een week het geld op jouw rekening gestort door de notaris.

Zelf je woning aanbieden?

Bij Livinggoed verkopen we je woning nu al vanaf 2,75% courtage (exclusief 6% omzetbelasting). Deze 2,75% is voor een volledige dienstverlening, alle kosten zijn inclusief: van betaalde advertenties tot een professionele virtuele tour. Alles is op basis van ‘no cure – no pay’. Geen verkoop? Geen kosten! Je woning verkopen voor de beste prijs en service hoeft niet duur te zijn. Wil je meer weten wat Livinggoed voor je kan doen? Laat vrijblijvend je gegevens achter op deze pagina, en we nemen contact met je op.

Klik hier voor alle blogs

In deze blog staat beknopte informatie over de stappen bij het verkopen van je woning. Het verkopen van je huis is in praktijk omvangrijker dan hierboven geschreven. We kunnen niet garanderen dat onze blogs foutloos, volledig en actueel zijn. Daarom kan je aan onze hieraan geen rechten ontlenen.

Hebben we een foutje gemaakt, of is er iets veranderd? Stuur dan een e-mail naar robin@livinggoed.com. We zijn je dankbaar!

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder