• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu stroom Curacao? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van elektriciteit. Dit systeem vind je vaak terug in huurwoningen. In de basis werkt het net zo als een prepaid telefoonkaart. Je koopt voor een bepaald bedrag “stroomtegoed” en kunt dan een x-aantal dagen stroom gebruiken. Het aantal dagen hangt af van je stroomgebruik. Het voordeel voor de verhuurder is dat ze geen gedoe hebben met onbetaalde rekeningen van huurders, dat is dan ook de reden dat het een geliefd systeem is. Maar er is ook een voordeel voor de gebruiker van het Pagatinu systeem. Stroom op Curacao is duur. Met dit systeem kan je heel goed in de gaten houden hoeveel stroom je verbruikt. Je gaat bewuster met stroom om en dus kan je hierdoor besparen op je stroomrekening.

Als je in je woning stroom geleverd krijgt via het Pagatinu systeem dan is er ergens in de woning een kastje geïnstalleerd. Op dit kastje kan je je tegoed inzien en opwaarderen. Het tegoed kun je opwaarderen in de meeste supermarkten en benzinestations. Ieder kastje heeft een eigen nummer, dit nummer moet je weten als je stroom gaat kopen. Veel huizen hebben een pasje waarop het nummer staat, maar niet alle. Pasje kwijt? Helaas kan je geen nieuwe krijgen.

Wil je het nummer van je Pagatinu weten? Je kan dit nummer achterhalen door een code op je kastje in te toetsen. Is je kastje wit? Dan toets je de code #4# in. Is je kastje grijs? Toets dan de code #100# in. Je betaalt dan een bedrag naar keuze. In ruil hiervoor krijg je een bon met een nummer. Hierop staat het aantal eenheden dat je hebt gekocht en een code. Deze code toets je thuis op het Pagatinu kastje in en dan zijn je eenheden opgewaardeerd. Een simpel maar effectief systeem!

TIP 1: Als je pagatinu eenheden op zijn, dan stopt de stroomlevering direct. Gebeurt dit toevallig midden in de nacht dan zullen je koelkast en vriezer ontdooien en de airco en/of je ventilator vallen uit waardoor het warm op je slaapkamer wordt. Zorg er voor dat je tegoed nooit onder bijvoorbeeld kWh. 100 komt.

TIP 2: Hou er rekening mee dat het Pagatinu systeem wat betreft tarief een progressief systeem is. Dit betekent dat hoe meer eenheden u gebruikt, hoe duurder iedere eenheid zal worden. Zie voorbeeld beneden.

TIP 3: Koop eens per maand Pagatinu, bijvoorbeeld elke derde van de maand (de eerste van de maand kan het wat drukker zijn in de winkel). Is het bijna op aan het einde van de maand? Koop dan een klein beetje waar je het de rest van de maand mee redt. Op de eerste van de maand begint beginnen de nieuwe tarieven, en heeft iedereen weer kWh. 250 voor het goedkoopste tarief.

Prijs Pagatinu Curacao

Hieronder een overzicht per eenheid (geldig vanaf 01-04-2020, voor de maand april 2020)

Aantal kWh. per maand

Tarief per kWh.

0 – 250

ANG. 0,5323

250 – 350

ANG. 0,6368

Meer dan 350

ANG. 0,6828

Voorbeeld

Stel je voor dat je elke week voor ANG. 75,- aan stroom koopt:

Aankoopbedrag

Tarief 1                   á 0.5323 per kWh.

Tarief 2                   á 0.6386 per kWh.

Tarief 3                   á 0.6828 per kWh.

Week 1

ANG. 75,-

75,00

Week 2

ANG. 75,-

58,07

16,93

Week 3

ANG. 75,-

46,94

28,06

Week 4

ANG. 75,-

75

In bovenstaande tabel zie je hoeveel guldens je in welke tariefgroep besteed als je elke week voor ANG. 75,- aan stroom koopt. In de vierde week valt alles in het duurste tarief. In onderstaande tabel lees je hoeveel stroom (in kWh.) je voor deze ANG. 75,- per week ontvangt.

Hoeveelheid stroom in kWh:

Tarief 1

Tarief 2

Tarief 3

Totaal

140,90

140,90

109,09

26,51

135,60

73,50

41,10

114,60

109,84

109,84

Uit bovenstaande tabel kan je goed aflezen dat de stroomtarieven op Curacao progressief zijn, hoe meer stroom je verbruikt per maand, hoe meer je betaalt. Stel je voor dat je 4 keer ANG. 75,- per maand aan stroom koopt. De eerste keer krijg je voor deze ANG. 75,- nog kWh. 140,90. Als je dit de vierde keer doet, dan is dit nog maar kWh. 109.84.

Iedereen kan dus 250 kWh kopen tegen het voordelige tarief, 100 kWh in het middentarief en voor alles daarboven betaal je het duurdere tarief.

Pagatinu aanvragen

Aqualectra sluit kosteloos Pagatinu bij je aan. Het kan wel zijn dat je een elektricien in moet schakelen om voorbereidingen te treffen hiervoor, dit is op eigen kosten. Aqualectra zegt zelf op haar website dat ze binnen een maand Pagatinu aansluiten bij je. Ga langs bij Aqualectra en vraag om het aanvraagformulier.

Pagatinu kopen

Ben je op zoek naar een locatie waar Pagatinu kan kopen? Dit kan bij winkels waar ze Pagafasil of Pagomatiko hebben. Je kan met contact geld of je bankpas betalen. Dit kan bijvoorbeeld bij (sommige) pompstations en minimarkets. We hebben een lijst gemaakt met alle locaties.

Hoeveel stroom verbruik ik?

Op je Pagatinu kan je de code #50# intoetsen, dan zie je je huidige verbruik. Er staat dan bijvoorbeeld 0,360 kW. Dit is het aantal kW wat je nu verbruikt.

Mijn Pagatinu geeft een foutmelding

Als je de code #1# intoetst, dan reset het systeem zich. Let op, de elektriciteit kan hierdoor enkele seconden uitvallen.

Pagatinu online kopen

Op dit moment is het nog niet mogelijk om online Pagatinu te kopen. Er is wel een bedrijf op Curacao dat dit aanbiedt, maar dit is geen service van Aqualectra zelf. Dit bedrijf gaat zelf naar een verkooppunt met Pagafasil of Pagamatiko (dit zijn de betaalsystemen) en stuurt vervolgens de code per WhatsApp naar je. Je betaalt hiervoor ANG. 5,- extra per transactie.

Is Pagatinu goedkoper of duurder?

Of je nou vooraf of achteraf betaalt, de tarieven zijn precies hetzelfde. Wel is het zo dat de meeste mensen met Pagatinu bewuster met stroom om gaan. Een nadeel van Pagatinu is dat je niet ineens voor 3 maanden stroom moet kopen, omdat je dan meer betaalt in de duurste schijf.

Piept je Pagatinu kastje?

Als je Pagatinu gaat piepen, betekent dit dat je tegoed laag is. Ga snel naar de minimarktet, supermarkt of het tankstation om op te waarderen.

Pagatinu voor water?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om prepaid water te krijgen op Curacao. Regelmatig wordt het idee van prepaid water uit de kast getrokken, dit is echter (nog) niet beschikbaar. Wel is Aqualectra bezig met het invoeren van intelligente water- en stroommeters om illegaal aftappen tegen te gaan en eventuele lekkages op te sporen.

In deze blog las je informatie over Pagatinu op Curacao. We kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kan je aan onze blogs geen rechten ontlenen.

Hebben we een foutje gemaakt, of is er iets veranderd? Stuur dan een e-mail naar robin@livinggoed.com. We zijn je dankbaar!

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

Schenk- en erfbelasting Curacao

Is er iemand overleden in je familie? En ontvang je een erfenis? Of schenkt iemand veel geld aan...

Lees verder

Woning verkopen op Curacao in 10 stappen

Heb je besloten om je woning of appartement op Curacao te verkopen? Dan zijn er een aantal...

Lees verder

Huizen te koop Curacao

Ben je op zoek naar een huis op Curacao om te kopen? Bij Livinggoed hebben we een groot aanbod met...

Lees verder