• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

De onderhandelingen: 6 gouden regels!

De onderhandelingen: 6 gouden regels!

Je bent op huizenjacht en hebt je gedroomde woning gevonden. Het vinden van de juiste woning is vaak al niet makkelijk en vanaf dat moment gaat het pas echt beginnen. Onderhandelen, bouwkundig rapport, taxatie, voorlopig koopcontract, de notaris en nog veel meer. Er komt veel bij kijken en fouten kun je je  niet permitteren bij de grootste aankoop uit je leven. Om je te helpen zullen wij een reeks blogs schrijven waarbij al deze eerdergenoemde onderwerpen aan bod komen. Nadat we het in de vorige blog hebben gehad over waarover je kan onderhandelen, bespreken we nu 6 gouden regels om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen.

1. Voorbereiding is alles!

Het is om belangrijk uit te zoeken wat uw maximale budget is voor jouw nieuwe droomhuis. Dit budget hangt van drie factoren af. Ten eerste moet je kijken hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Dit kun je doen door een oriënterend gesprek bij de bank aan te vragen. Het tweede aspect dat jouw maximale budget beïnvloedt zijn de maandlasten. Als je straks in een prachtig huis woont maar er te weinig geld overblijft om lekker te kunnen leven, heb je voor te veel geld een woning gekocht. Zorg ervoor dat er een goede balans is tussen vaste lasten en wat er overblijft. Ten derde moet je heel nauwkeurig de waarde van de woning bepalen welke direct invloed heeft op je maximale budget, je wilt immers niet teveel betalen. Zoek uit wat de woning daadwerkelijk waard is en betaal niet meer dan dat.

2. Beargumenteer je bod

Leg de verkopende partij uit waarom je tot dit bod bent gekomen. Voordat je de hoogte van het bod verteld kan je bijvoorbeeld je financiële situatie benoemen, “ik zit al in de buurt van wat ik maximaal te besteden heb”, of  achterstallig onderhoud, “het dak heeft een grondige opknapbeurt nodig welke mij een aanzienlijk bedrag gaat kosten”. Zorg ervoor dat je openingsbod lager is dan je maximale budget zodat er ruimte blijft om te onderhandelen. Als de tegenpartij een tegenbod doet dan ben je officieel in onderhandeling. Is er bij jou openingsbod geen ruimte meer voor onderhandeling? Geef dit dan duidelijk aan want dit is dan gelijk jouw eindbod.

3. Zakelijk maar vriendelijk

Het is verstandig om naar een goede mix te zoeken tussen een zakelijke opstelling en vriendelijkheid. Kom je te enthousiast en vriendelijk over dan heeft de verkopend makelaar dit meteen door. Hij zal dan ook meteen proberen om de prijs op te drijven. Blijf zakelijk en temper je emoties. Dat je je zakelijk moet opstellen betekent niet dat je niet vriendelijk mag zijn. Dit is juist heel belangrijk! Hiermee creëer je de gunfactor en als je iets voor elkaar wil krijgen is dit heel belangrijk!

4. Wees geduldig

Als je een tegenbod krijgt wil ik je natuurlijk direct weten of jij het huis kan kopen. Je gevoel zegt dat je direct wilt reageren. In dit geval kan je beter je verstand gebruiken en er een paar dagen overheen laten gaan voordat je reageert op het voorstel van de verkopende partij. Hierdoor ben je moeilijker te lezen en laat je niet zien dat je het huis heel graag wilt. Dus weet jij het op te brengen om je geduldig op te stellen? Dan is jou onderhandelingspositie absoluut sterker!

5. Vertrouw op je intuïtie

Heb jij het gevoel dat je er nog iets van de prijs af kan? Probeer het dan gewoon! Je loopt het risico dat de deal afketst maar als jij het tegenbod zomaar accepteert dan kan dit aan je gaan knagen. Had ik het toch maar geprobeerd.. Zeg alleen ja als je 100% goed voelt bij de condities.

Wil je een woning kopen op Curaçao? Het onderhandelen over een woning is niet makkelijk. Buiten het feit dat je emotioneel betrokken bent, beschikt niet iedereen over de juiste kennis. Zeker als er een verkoopmakelaar in het spel is, die zal proberen bepaalde trucs met je uit te halen. Beschik je over kennis met betrekking tot onderhandelingen, ontbindende voorwaarden, de lokale huizenmarkt etc. kun je ervoor kiezen om de onderhandelingen en het aankopen van de woning zelf te doen. Is dit niet het geval kan je beter een professional inschakelen die jou helpt met het aankopen van je droomwoning! Wil je hier meer over weten?

img

Pyber Support

Gerelateerde berichten

Taxatie en waardebepaling van een woning

In dit artikel lees je de betekenis van een aantal belangrijke begrippen in een taxatierapport. Dit...

Lees verder

Het voorlopig koopcontract: inhoud en aandachtspunten

Het voorlopig koopcontract Curaçao Je bent op huizenjacht en hebt je gedroomde woning gevonden....

Lees verder

De bouwkundige keuring: 5 meest gestelde vragen

Je bent op huizenjacht en hebt je gedroomde woning gevonden. Het vinden van de juiste woning is...

Lees verder